Több tévhit is kering arról, hogy mennyi folyadékot kellene naponta elfogyasztani, különösen a nyári kánikulában, amikor még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában?

Egy felnőtt ember napi alap folyadékigénye testsúlytól függően átlagosan 2,5 – 3 l, melynek kétharmadát folyadékok formájában pl. víz, ásványvíz, üdítők, levesek, egyharmadát pedig az élelmiszerekben kötött víz formájában fogyasztjuk el. 

Bizonyára mindenki által tapasztalt tény, hogy nyaranta gyakrabban szomjas, mint télen. Amíg egy hidegebb napon képesek vagyunk megfeledkezni az ivásról, szinte csak az étkezések juttatják eszünkbe, addig nyáron már-már folyamatosan kívánunk valamilyen folyadékot. Nem mindegy azonban, hogy ilyenkor mit is iszunk.

Bár szervezetünk tudtunkra adja, mire is van szüksége, a tudati kontroll hajlamos ezt módosítani nem kimondottan pozitív irányba. Hiszen hányszor látni, hogy sokan a legnagyobb kánikulában is kizárólag kólával, vagy egyéb cukros italokkal próbálják csillapítani szomjúságukat. A elterjedt márkanevek, a hangzatos reklámszlogenek, a jól összeállított termékmarketing, a finom íz természetes, hogy hatással van a vásárlóra, hiszen ez a céljuk. Nem biztos azonban, hogy ami nekünk jól esik, az a szervezetünknek is.

A víz számos igen fontos szerepe közül az egyik a hőháztartásunk szabályozása. Testünk folyamatosan vizet párologtat, télen és nyáron egyaránt. Ezt nevezzük izzadásnak. A bőrről történő víz elpárologtatással hűti magát testünk. Nem is gondolnánk, de naponta több liter vizet is kiizzadunk ilyen formán. Érthető, hogy ha valaki ezt nem pótolja, az rosszulléthez, fejfájáshoz, ájuláshoz, kiszáradáshoz vezethet.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot igyunk, ugyanis a bőrünk is meghálálja!